Bornholm – några erfarenheter

Vi bodde på tre ställen under vår gemensamma vecka på Bornholm. Birgitta och Sara stannade ytterligare en vecka. På Bornholm finns 6 st vandrarhem som tillhör kedjan Danhostel. Vi valde inkvartering med tanke på att vi skulle få lagom långa dagsetapper för cyklingen men också lämpliga utgångspunkter för dagturer.

Vandrarhemmet i Sandvig

Beläget i kuperad terräng, strax utanför samhället Sandvig. Bra utgångspunkt för en vandring runt Hammerknuden med Hammershus fästningsruin.

Relativt trånga rum. Trång matplats, men goda möjligheter att sitta utomhus ifall vädret medger.

Hammershusvej 94, 3770 Allinge
Tel:+45 5648 0362 · Fax:+45 5648 1862
sandvig@danhostel.dk

Skottehjemmet, Listed (nära Svaneke)

Hit kom vi därför att det var fullbokat på vandrarhemmet i Svaneke. Skottehjemmet är en bondgård, där lantbrukarparet erbjuder bed & breakfast.

Lite dyrare än vandrarhem - vi betalade 230 dkr per person i dubbelrum, 190 dkr i enkelrum. Priset hänger samman med standarden. Dubbelrummen låg i en tydligen nybyggd länga och har wc & dusch.

Rejäl frukost ingår i priset. På beställning kan man få lunchpaket med sig och middag på kvällen. Man kan däremot inte disponera kök för att själv laga mat. Vi anlände emellertid sent och fick lov att duka upp vår medhavda proviant i matsalen.

Beläget mitt i åkern, ca en kilometer från stranden. Från strandvägen tar man sig fram på en grusväg, som är en aning besvärlig att cykla på.

Se www.skottehjemmet.dk

Skottehjemmet
Tuevej 1,
3740 Svaneke
Tlf.: 56 49 63 75
Fax.: 5649 62 04
E-mail:
skottehjemmet@bornholm.net

 

Vandrarhemmet i Boderne

Beläget vid landsvägen mellan Rønne och Dueodde, i ett öppet jordbrukslandskap. Ca en kilometer från en liten men angenäm sandstrand.

Mycket trevligt bemötande av det dansk-skånska värdparet Marian & Mats Lundh. De har nyligen öppnat vandrarhemmet – utan branschvana, men med mycken erfarenhet av att resa och de "vet därför hur man vill ha det". Allt är ännu inte riktigt färdigrenoverat, men köket är fräscht och det finns en stor, härlig trädgård till förfogande. Ambitionen bådar mycket gott och är värd att uppmuntra med ett besök.

www.danhostel.dk/boderne

Bodernevej 28, 3720 Åkirkeby
Tel:+45 5697 4950 · Fax:+45 5697 4948
boderne@danhostel.dk

Vandrarhemmet i Gudhjem

 

 

Vägledning till Bornholm

Kyststier på Bornholm och Cykelveje på Bornholm. Två små praktiska häften (ett 50-tal sidor) som är utgivna av Bornholms Amt. Här finns tydliga kartor över gångstigar och cykelvägar samt kortfattade upplysningar om sevärdheter.

Sillehoved, Søren P.: Bornholmske Vandreture. Förlag Cicero

Sillehoved, Søren P.: Bornholmske Vandreture 2. Förlag Cicero

Turen går til Bornholm. Politikens Forlag.

En utomordentlig översikt av geologiska förhållanden är:

Butzbach, Jørgen: Bornholm gennem 1700 millioner år. William Dams Boghandel A/S