Stralsund

Många är vi väl som färdats med tåg mellan Malmö och Berlin och på vägen sett Stralsunds stadssilhuett med dess vackra torn och undrat vad det var för stad. Under DDR-tiden gick det knappast att besöka staden, men sedan Tysklands återförening är det betydligt enklare och smidigare.

Stralsund är värd ett besök. Staden tillhörde Hansan under medeltiden och fick stadsrättigheter redan år 1234. Den tillhörde Svenska Pommern efter Westfaliska freden i Osnabrück 1648 och var i svensk ägo ända till 1815, då Preussen erhöll staden. Kung Gustav II Adolf räddade den 1630 efter Wallensteins belägring. Kungen vistades här två gånger samma år och i rådhusets pelargång finns en byst av honom med både svensk och tysk text. Stralsund har en rik historia och är mycket vacker med en medeltida prägel.

Under andra världskriget skadades staden rätt svårt, men den största skadan led Stralsund under DDR-tiden. Ingenting gjordes åt de vackra gamla husen och kyrkorna i innerstaden. De fick stå och förfalla i 40 år och några hus gick ej att rädda. Efter återföreningen har man nu börjat reparera i stora mått, men mycket är kvar att göra. Innan man kan sanera husen måste ägandeförhållandena klaras upp och det är ej alltid så enkelt. Stralsund har idag ca 72.000 invånare och ligger i delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

Om man kommer norrifrån färdas man över bron "Rügendamm" vid Strelasund, som sundet mellan Rügen och fastlandet heter. Den blev färdig på hösten 1936. Jag har i mina gömmor ett fotografi över bron som min far tog strax efter invigningen. På ena brofästet står det med jättestora bokstäver "Wir danken dem Führer fur diese Arbeit" (vi tackar führern för detta arbete). I gamla tider fick man åka färja över sundet från färjetåget Altefähr på Rügen.


Det är den gamla innerstaden som är mest sevärd. Med sina ståtliga gavelhus, kloster, tegelkyrkor och stadsportar påminner den mycket om Lübeck. Sevärd är Mariakyrken vid Neuer Markt från 1200- och 1300-talen. Den skadades under sista världskriget och håller nu på att rustas upp. Man kan besöka tornet och gå uppför de ca 350 trappstegen. Det lönar sig för väl uppe har man en alldeles hänförande utsikt över Rügen, staden och landskapet runtomkring. I kyrkan finns flera gravmonument från den svenska tiden. Vid Alter Markt ligger Nikolaikyrkan med två torn, det ena ofullbordat. Också den är från början av 1300-talet. Den är nästan vackrast och är nu helt och hållet restaurerad, dock något hårt i mitt tycke. Den tredje kyrkan, Jacobikyrkan, blev svårt skadad under kriget och man har ännu ej påbörjat restaureringsarbeten. Vid Alter Markt ligger också det vackra rådhuset i tegelgotik från 1200-talet.

Flera kända personer har kommit från Stralsund, bl a Nicodemus Tessin, d. ä, som ritade Stockholms slott samt apotekaren Carl Wilhelm Scheele, vars födelsehus står kvar på Fährstraße 23. En annan är också Carl Wilhelm von Cardell, det svenska artilleriets fader. Han ligger begravd på Hedvig Eleonora kyrkogård i Stockholm och har fått en gata uppkallad efter sig på Östermalm.

Andra sevärdheter är också Johanniskloster, där numera stadsarkivet är inrymt, samt Heilgeistklostret som inrymmer stadsmuseet. Vid Alter Markt ligger också "Commandanten-Hus", en ståtlig byggnad där den svenska kommendanten bodde. En liten bit därifrån på Badenstraße 17 står det gamla svenska regeringspalatset kvar från 1730. Härifrån administrerade generalguvernören hela svenska Pommern. Ett annat svenskminne finns vid Frankendamm, där en bit av den gamla stadsmuren finns bevarad. På den finns platta bevarad som påminner om att vår kung Karl XII tillbringade vintern här 1714, efter kalabaliken i Bender. Olof Palme har fått ett torg uppkallat efter sig. Han gjorde 1985 ett officiellt besök här och togs emot med pompa och ståt av den kommunistiska statschefen Erich Honecker.

Man kan också gå ner till hamnen och titta på båtarna och utsikten mot Rügen. Där finns också några mycket vackra gamla hamnmagasin. Båtar går till Hiddensee, den lilla ön väster om Rügen som är naturskyddsområde samt till det gamla färjeläget Altefähr på Rügen.

Vandra omkring i den gamla staden och titta på de gamla husen. Känn historiens vingslag från hansatiden och den svenska tiden. Mycket pengar pumpas in för att restaurera den gamla stadskärnan. Mycket har gjorts, men än finns ofantligt mycket mer att åtgärda. Fler och fler svenskar upptäcker Stralsund. Innan Du tar farväl, glöm ej att gå in på "Ratskeller" eller Wulflamhaus" vid Alter Markt och njut av ett glas "Stralsunder", det välsmakande ölet från stadens brygger. Stralsund är värt ett besök, tro mig.

Peter Millar